duminică, 16 septembrie 2018

Lecturi de vara

           Soooo.....nu am murit! M-am gândit la cum as vrea sa gestionez blogul de acum încolo ( nu spun ca o să-mi iasă ), dar nu vreau sa va plictisesc cu lucruri pe care nu știu sa le explic. 
           Majoritatea lumii care ma cunoaște știe că-s nebună când vine vorba de citit. Aia e, e locul meu fericit unde pot sa aberez cat vreau și sa nu ma simt judecată.
           De aceea va voi prezenta astăzi patru cărți pe care le-am citit vara asta, scrise de către trei autoare pentru care jur pe ce vreți voi. Doua romane sunt romance, iar doua sunt fantasy.
       
              Fangirl de Rainbow Rowell:

            Primul roman este Fangirl de Rainbow Rowell, aparuta la editura YoungArt. O autoare pe care am început sa o citesc odată cu volumul Eleanor&Park, în urma cu vreo doi sau trei ani. Fangirl e altfel față de ce am citit pana acum. Este natural, frumos, real și inteligent scris. Proaspăt intrată la colegiu, "aruncată " într-o cameră de cămin cu o tipă care "țipă " pericol la prima vedere, a cărei ușă a fost deschisa de prietenul ei.
 M-am identificat foarte bine cu protagonista, Cather, chiar dacă nu am o soră geamană.
           Alt lucru care mi-a placut este ca protagonista scrie. Și scrie mult și cu drag  ( aici am început sa ma identific cu Cath extrem de bine, nu doar sa ma gândesc cum as reacționa dacă as fii pusă în pantofii ei ). 
           Ideea e ca povestea se conturează superb, nu te plictisește și nu e ( prea ) trasă de păr. Iar modul în care Rowell a împletit povestea principală cu cea a lui Simon și Baz ( o sa va prindeți în carte ) și cu cea a fanfic-ului ei, m-a făcut sa vreau sa caut seria "Simon Snow" de Gemma T. Leslie.
         
          Aici este descrierea cartii:

"Toata lumea este fan al lui Simon Snow, dar Cath si Wren sunt cele mai infocate admiratoare ale lui, scriind propriile povesti despre magicianul adolescent. Fac asta cu pasiune, incercand sa se ascunda de problemele lor in universul fictiunii, unde totul este posibil. Desi gemene, cele doua fete sunt cum nu se poate mai diferite. Parasite de mama si crescute de un tata in cautarea echilibrului sufletesc, ele trebuie totusi sa infrunte viata reala. Care le va desparti pentru un timp. Dar care le va invata cat de frumoasa poate fi studentia. si cat de mare este puterea iubirii.  Iar Cath va descoperi ce inseamna sa devina scriitoare in toata puterea cuvantului."
          Este genul de carte care te face sa razi, din care inveti si care este usor de citit, dar care merita citita.

        Intoarcerea de Jennifer L. Armentrout:

           A doua carte este Intoarcerea, primul volum din seria Titanii de Jennifer L. Armentrout, aparuta la Leda. Eu si Armentrout avem o relatie destul de lunga, este una dintre primele autoare de fantasy pe care am descoperit-o ( desi ea nu scrie doar fantasy, o sa vedeti mai tarziu in articol ) odata ce am primit la o revista primele doua volume din seria Lux. 
           Intoarcerea are o alta abordare a mitologiei grecesti ( cu totul diferita de Percy Jackson si Olimpienii, Percy fiind mai mult pentru copii, iar aceasta este young adult ). Este o nebunie de roman despre Apollyonul meu preferat, Seth, care este trimis de Apollo sa o fereasca pe Josie de probleme.  Nici nu stiu ce sa zic despre carte ca sa nu dau spoiler...a fost intensa, dura si sexy referitor la relatia dintre protagonisti si lucrurile prin care trec.
               
               Aici este descrierea:

       "A trecut un an de cand Seth a incheiat o intelegere cu zeii prin care isi punea viata in slujba lor. Acum, Apollo are o misiune pentru el: Seth trebuie sa protejeze o fata frumoasa si indrazneata, dar de care nu se poate atinge. Iar aceasta noua sarcina ar putea fi cea mai solicitanta provocare de care a avut vreodata Seth parte. Josie habar nu are ce vrea de la ea acest tip nebun si sexy, dar odata cu sosirea lui, toata viata ei este data peste cap. Fie ca Josie incepe sa-si piarda mintile, fie ca o pandeste un cosmar nascut din antica mitologie. Josie nu se poate decide care este cel mai mare pericol: un titan furios care cauta razbunare sau misteriosul Seth cel cu ochii aurii- si atractia intense care mocneste intre ei…"
         Este un fantasy cumva diferit din ce am citit pana acum, care arata o fata foarte interesanta a mitologiei si care iti da dependenta.

       Ramai cu mine de Jennifer L. Armentrout:

          Al treilea roman este Ramai cu mine, scris tot de Jennifer L. Armentrout ( semnata insa J. Lynn ), aparut la editura Epica. Nu stiu daca se poate numi chiar serie, pentru ca romanele clar se pot citi in orice ordine ( spun asta pentru ca eu am citit volumul unu si trei din greseala ), insa ordinea logica pentru mine ar fi Te astept, Te doresc si ultimul Ramai cu mine.
         Mi-a placut mult pentru ca desi este cliseicul romance care se petrece in timpul facultatii, Calla mi s-a parut unica si umana, nu protagonista top model de care sincer, m-am saturat. Toate personajele, prietenii ei si a lui Jax sunt ca o familie pentru ei, si chiar am simtit atmosfera prietenoasa in dialoguri. 
         Romanul mi se pare ca este combinatia perfecta dintre romance, actiune si normalitate ( o sa ziceti ca sunt nebuna dupa ce il cititi, dar unele secvente erau culmea normalitatii ).
     
           Aici este descrierea:

    "Unele cicatrice nu sunt vizibile cu ochiul liber.
Pana la varsta de 21 de ani, Calla n-a avut parte de multe lucruri. N-a fost sarutata niciodata, n-a vazut niciodata oceanul, n-a ajuns niciodata intr-un parc de distractii. In schimb, in timp ce crestea, a fost martora anumitor lucruri pe care un copil n-ar trebui sa le vada. Inca poarta urmele fizice si sufletesti ale traiului impreuna cu o mama dependenta de alcool si de droguri, pe nume Mona. Sunt multe lucruri pe care Calla le tine secret fata de toata lumea, inclusiv de cercul ei de prieteni apropiati de la facultate.
Insa carapacea pe care si-a construit-o cu atata grija se naruie atunci cand descopera ca mama ei i-a furat banii pentru plata facultatii si a acumulat o uriasa datorie cu un card de credit pe numele ei. Acum, Calla e nevoita sa se intoarca in oraselul pe care crezuse ca l-a parasit pentru totdeauna si sa infrunte din nou harababura creata de mama ei. Evident, cand ajunge la barul mamei sale, Mona nu e de gasit. In locul ei, nimereste peste un tip trasnet, de un metru optezi, pe numele sau Jackson James, care toarna bauturi si face localul sa zbarnaie.
Sexy si plin de zel, Jax se amesteca in treburile ei inca din clipa in care se cunosc, oferindu-i o slujba si ajutand-o s-o caute pe Mona. Iar felul in care o priveste ii da limpede de inteles ca vrea sa ajunga la orizontala… si poate chiar ceva mai mult. Cu toate acestea, pana sa-i permita sa se apropie, Calla trebuie sa-si infrunte suferintele trecutului… si pe cativa baieti rai porniti s-o maltrateze daca nu le-o preda pe mama ei."

        Regatul Cetii si al Furiei de Sarah J. Maas:

           Ultima carte citita vara asta este Regatul cetii si al furiei, al doilea volum din seria Regatul spinilor si al trandafirilor de Sarah J. Maas, aparuta la Rao. De data asta un fantasy cu elfi, de la o autoare descoperita recent de mine, insa de al carei stil m-am indragostit.
           Daca in primul volum l-am adorat pe Tamlin, Marele Lord al Regatului Primaverii ( pentru ca da, fiecare regat este in functie de anotimpuri si perioade ale zilei ), am cunoscut traditiile acestui loc si am vazut cum Feyre trece prin niste probe care o schimba radical si o transforma in ceva la fel de strain pentru ea cat si pentru restul personajelor, in al doilea volum facem cunostiinta mai bine cu Rhysand, Marele Lord al Regatului Noptii si cu Velarisul. Eu am zis din prima ca Rhys este neinteles pe parcursul primului volum, iar in al doilea volum intelegem de ce. Relatia dintre el si Feyre este una bazata pe atat de mult respect si dragoste, chiar daca nu incepe neaparat asa. Restul persoanjelor, cercul intim al Marelui Lord, sunt superbe, fiecare este unic in felul lui, cu povesti traumatizante, insa care au gasit in ceilalti prieteni, familie si vindecare.
          Este o serie atat de frumoasa si de captivanta, din care am invatat ce inseamna respectul, datoria,  dragostea, prietenia si familia si ca pana si situatiile cele mai disperate isi au solutia. 
          Daca Regatul Spinilor si al Trandafirilor este o reinterpretare a basmului Frumoasa si Bestia, Regatul Cetii si al Furiei este o repovestire a legendei lui Hades si a Persefonei, insa ambele volume sunt atat de imprevizibile, incat nu-ti dai seama din prima.
         
          Aici este descrierea primului volum si celui de-al doilea:
    
  "Feyre a crescut intr-o lume in care magia exista doar in legende. 
Dar daca aceasta lume ar fi reala si, mai mult decat atat, ar ameninta sa arunce lumea muritorilor intr-un razboi intunecat? 
Manata de promisiunea de a-si apara familia, facuta mamei ei, Feyre va afla ca in lumea zanelor totul este posibil, chiar si sa te indragostesi de un Mare Lord al spiridusilor. 
O amenintare pluteste, insa, asupra acestui taram magic, iar Feyre este singura care poate salva de la pieire regatul zanelor si lumea oamenilor."
  "Dupa ce a aflat ca magia exista si a primit acest dar pretios de la stapanii lumii fermecate a zanelor, Feyre nu poate uita evenimentele intunecate prin care a trecut. Nu poate uita nici intelegerea pe care a facut-o cu Rysand, vicleanul stapan al Regatului Noptii. Care va fi pretul pe care il va plati pentru a-si recapata libertatea? Si, mai presus de orice, va reusi Feyre sa-si vindece sufletul ca sa schimbe, pentru totdeauna, soarta lumii sale?"


       Astea sunt cartile care m-au impresionat in aceasta vara si de care sper sa va indragostiti si voi. Dupa cum vedeti, m-am invartit inainte si-napoi intre fantasy si romance, pentru ca romanele de dragoste sunt un Antinevralgic foarte bun dupa un fantasy complicat.
       Lasati-mi in comentarii cum vi s-au parut romanele astea, ce ati citit in vara si ce carte care a facut trimitere la alta, v-a facut sa vreti sa o cautati pe aceea?





























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu