miercuri, 4 ianuarie 2017

"NU"-urile si de ce le evitam

              Unii oameni pe care i-am intalnit considera ca un "nu" hotarat inseamna ca persoana care l-a rostit este needucata sau nepoliticoasa. Altii considera ca este o dovada de negativism pur.
               Din aceste doua cauze, oamenii, fie ei adolescenti sau nu, spun din ce in ce mai putin acest cuvant simplu, dar atat de folositor. Le este teama sa-l rosteasca din cauza ca nu vor sa supere pe cineva, pentru ca li se pare ca nu conteaza parerea lor sau din nesiguranta.
              Problema nu este ca tu, ca individ cu constiinta si pareri propri, spui "nu", problema este cum o faci.
               Daca cineva te intreaba "Vrei sa iesi cu mine la un suc?", nu ii raspunde cu "Nu! Nu as iesi cu tine niciodata!", incearca ceva de genul asta:"Nu, multumesc, nu sunt interesat/a.". E imposibil sa iti spuna ca nu ai educatie, si daca se supara, va fi pe moment, pentru ca a fost opinia ta, exprimata de tine, intr-un mod decent. Cel mai probabil te vei lovi si de intrebarea "De ce nu?", poti sa ii raspunzi sincer (De exemplu:"Nu sunt pregatit/a."), sau poti sa schimbi intr-un mod elegant subiectul, nu trebuie de fiecare data sa te explici. E hotararea ta si asta este.
               Poate ca in unele cazuri vei trece drept "fandosit/a" sau "fitos/oasa" pentru acest raspuns, dar eu imi aduc aminte de citatul asta cand trec prin aceste situatii:"Nu toata lumea  merita sa stie cum esti in realitate. Lasa-i sa critice cine cred ei ca esti.".
               Urmatorul lucru la care va ganditi probabil ca este "De ce sa spun cuvantul asta cand pot sa inventez o scuza?". Da, da, stiu deja, sigur v-au murit deja de vreo cinci ori animalele de companie, aveti planuri toata saptamana cu BFF-ul, mama voastra va duce la doctor (chiar si in weekend) si tatal vostru va taraste la nu stiu ce targ. Sunt scuze comune, nevinovate, dar folosite in exces va pot aduce apelativul de "mincinos/oasa". Plus ca va incarca memoria inutil si va limiteaza posibilitatile (daca tu si persoana pe care o refuzi stati in acelasi cartier, sau daca te urmareste pe retelele de socializare si vrei sa pui o poza cu tine si un prieten exact in ziua in care i-ai zis ca esti la doctor).
              Un "nu" hotarat este o dovada de tarie de caracter, demonstrezi ca poti sa te impui netulburat/a de comentariile din jurul tau.
          
              Experimentul meu pe anul asta va fi sa nu mai inventez scuze, sa devin bilingva in "nu" si "da".Ce ziceti, va bagati?
            

Un comentariu: